Drivhuset Stockholm fick en pratstund med Arby Leonian, medgrundare av HealthTech-bolaget Thermaiscan. Han är en typisk fotbolls- och innebandykille från Uppsala som både hunnit jobba inom skola, vård och som brandman. För sju år sedan slängde han sig in i den dynamiska och snabbföränderliga IT-världen.
Hej Arby! Berätta om idén bakom er startup.
Vi vill lösa det globala problemet med sen upptäckt av bröstcancer genom att möjliggöra bröstcancerscreening i primärvården. Vi utvecklar AI med fokus på bildanalys. Det kombineras med värmekamera-sensorer som finns i kommersiellt tillgängliga smartphones.
Vår produkt heter ‘Breast Cancer Pre-Screening’. Det är ett triage-verktyg som komplementerar bröstcancerscreening. Sjuksköterskor ska enklare kunna prioritera vilken patient som snabbt behöver träffa en specialist. Verktyget skall finnas där patienten har sin första kontakt med sjukvården, såsom vårdcentraler.
Det låter spännande. Hur fungerar det?
Tekniken hittar förändringar baserat på värme som exempelvis tumörutveckling kan alstra. Smartphonens värmekamera-sensor absorberar värme och energi från bröstkorgen, vilket blir en värmekamerabild. Vår AI analyserar sedan bilderna på pixelnivå och utför en riskanalys baserat på metabolismen i bröstkorgen. En ofarlig och icke-invasiv teknik, men – det kan inte användas för att diagnostisera. Värdet är att den används just som screening.
Vår AI stöttar sjukvården med att tolka värmekamerabilder och det som de inte ser med blotta ögat. Målet är att hitta metabolisk aktivitet i både tidigt och utvecklat stadium.
Vi ser även att verktyget kan användas för att övervaka och följa upp riskgrupper. Det kan exempelvis vara de med symtom, patienter som fått diagnos med bekräftad cancer och patienter som efter operation vill ha koll på bröstkorgens hälsa. Vår forskning hanterar data från mammografi, ultraljud, biopsi och patologi-rapporter som referens till värmekamera-bilderna.
Hur kom du på idén? Berätta om resan!
Jag har faktiskt inte kommit på denna idé. Jag fick höra idén i april 2019 från vår grundare som är värmekameraexpert. Hans frus mormor gick tyvärr bort på grund av bröstcancer som upptäcktes för sent. När han berättade om idén, värmekamera-teknikens utveckling och hur AI är en bra kombination så såg jag för en kort stund framtiden runt hörnet. Snart kommer vanliga smartphones ha värmekamera-sensorer.
Under 2019 handlade det om att förfina konceptet. Vi var med i EIT Health Validator Program i Dublin där vi blev Top 15 Startup Concept i EU och vi var aktiva i startup-tävlingar. Det absolut viktigaste var att jag och grundaren on-boardade vårt kärnteam. Samma människor som samlades oktober 2019 arbetar än idag. Våra medgrundare är Varduhi Shahinyan, Katarina Dalunde Eriksson, Fredrik Hökerberg Sandholm, Piotr Pietrzak, Areg Gevorgyan och Tigran Vardanyan PhD. De två sistnämnda har grundat och driver AI-specialistbolaget www.labz.ai i Armenien. De har bistått med ett team som gör all teknisk utveckling!
En annan härlig aspekt är att min mammas kusin Sofia känner Dr Nerses Berberian som bor och arbetar i Armenien. Sofia rekommenderade oss att träffa honom, och när han förstod vår vision on-boardade vi även honom. Kort därefter började vi forska. Det är många personer sedan dag ett som stöttat oss och vill att vi ska lyckas. Det betyder mycket.
Efter tre års forskning på Dr Nerses enhet påbörjades en klinisk validering på Erebouni Medical Center. Verktygets dåvarande version testades under sex månader. Resultatet blir offentligt inom kort via medicinskt papper.
Idag har vi screenat mer än 7 000 patienter i Armenien. Vi ska inom kort påbörja en sex månaders klinisk prövning i Armenien med tre sjukhus, vilket ska bli spännande. Under 2024 vill vi resa kapital för första gången och växa tillsammans med Drivhuset, KI Innovation DRIVE program, Business Sweden, SISP, Ignite och AI Sweden. Dessa ekosystem och de vi interagerat med i Indien, Singapore, Rwanda och England är viktiga för oss och faktiskt avgörande för att ta innovation vidare från idéstadiet till en produkt på marknaden.
Berätta om er medverkan i tävlingen Dream Big.
Dream Big är en entreprenörs- och innovationstävling arrangerad av Nexer Group. Vi skickade in vårt bidrag och vann tävlingen november 2021. Vinsten var en miljon kronor och en avgörande faktor till att vi kommit så långt vi gjort.
Hur har Drivhuset Stockholm hjälpt till?
Drivhuset Stockholm har hjälpt till med rådgivning, stöttning, introduktioner och att söka till olika tävlingar. Drivhuset har dessutom delat ut bidrag tillsammans med ALMI, som allokerats till att stärka Thermaiscan’s IP vilket är otroligt viktigt. Har du några tips till studenter som funderar på att starta eget?
Gör saker med syfte och process. Det kommer att leda till mer och vara lärorikt, även om du misslyckas. Att hitta nätverk och communityn som passar ditt koncept skapar många möjligheter. Var redo på att få mycket fler ”nej” än ”ja”. Så lär dig att omvända “nej” till energi som kan pusha dig framåt.